O masaži

Terapeuti koji primenjuju masažu danas rade rame uz rame s medicinarima i uživaju poštovanje koje i zaslužuju.

Dobro kvalifikovan terapeut mora da prođe kroz temeljitu obuku iz anatomije i fiziologije, jednako kao i same masaže. Slepi i slabovidi fizioterapeuti, zaposleni u salonu za masažu „Dodir“ svoje znanje stekli su u medicinskoj školi kroz teorijsku i praktičnu nastavu.


Korisni efekti masaže

Masaža je drevno isceliteljsko umeće koje ima izvanredno koristan efekat na sve telesne sisteme, od kojih ćemo neke naglasiti u daljem tekstu. Nervni sistem je podložan dubokom uticaju primene masaže. Efekti masaže mogu da budu umirujući i sedativni, pružajući olakšanje kod nervne razdražljivosti. Poremećaji kao što su nesanica, napetost, glavobolje i ostala stanja izazvana stresom, reaguju na isceliteljsku moć dodira kojim se mir i harmonija vraćaju u uznemireni um. Alternativno, efekti masaže na nerve mogu biti i stimulativni, dovodeći do povećanja aktivnosti mišića, krvnih sudova i žlezda. Njena vrednost u slučajevima letargije i zamora je neprocenjiva.

Dejstvo masaže na:

Mišićni sistem ima ogromnu korist od masaže. Mišići zadržavaju ravnotežu opuštanja i kontrahovanja. Neki masažni pokreti opuštaju i istežu mišiće i meka telesna tkiva, umanjujući grč i tenziju mišića. Fibrozna tkiva, adhezije i staro ožiljno tkivo se mogu razbiti i očistiti od naslaga nečistoća. Kontrahovanjem mišića se eliminišu toksični produkti. Ostali pokreti proizvode kontrakcije mišića koje doprinose njihovom dobrom tonusu. Zamor i krutost mišića prouzrokovani prekomernom aktivnošću, kao i njihov rezultat, nagomilane toksične supstance, redukuju se kontrahovanjem i opuštanjem mišića.
Skeletni sistem se masažom jača. Uticaj masaže na kosti je indirektan. Poboljšana cirkulacija krvi i limfe u mišićima dovodi do bolje cirkulacije u kostima na kojima se oni nalaze, doprinoseći njihovoj boljoj ishrani i rastu. Ukočenost zglobova i bolovi koji su rezultat stanja kao što je artritis bivaju ublaženi, kretanje olakšano, a opšte stanje prijatnije.
Cirkulatorni sistem takođe oseća korisne efekte masaže. Ona smanjuje pritisak u arterijama i venama i ubrzava protok krvi kroz sistem, pružajući na taj način olakšanje kod loše cirkulacije i kardijačnih problema. Rad srca postaje pravilniji, dok sama brzina njegovog rada opada, a smanjuje se i visok krvni pritisak.
Limfni sistem biva podstaknut, a protok limfe kroz sistem ubrzan. Za vreme masaže, velikom brzinom se eliminišu otpadne i otrovne supstance akumulirane u našem telu izloženom stalnom stresu. Pošto pretrpimo povredu, često je prisutan poveći otok koji je potrebno disperzovati u limfnu cirkulaciju. Masažom je moguće isprazniti limfne sudove, čime se stvara prostor za disperziju otoka. Ukoliko se tečnost iz otoka ne pokrene, može postati polučvrsta, čime prestaje mogućnost njenog prelaska u limfne sudove. U tom slučaju, ona prijanja uz okolna tkiva (mišiće, kosti, tetive, ligamente) i formira tvorevine poznate pod nazivom „adhezije". Ukoliko se adhezije formiraju u zglobu, dolazi do trajnog ograničenja pokreta.
Respiratorni sistem reaguje na povećanu aktivnost u plućima podstaknutu masažom. U toku tretmana, disanje se usporava i produbljuje. Ako je potrebno, sluz i bronhijalni sekreti se mogu podstaći da izađu iz pluća pomoću perkusivnih pokreta u predelu leđa i pluća.
Digestivni sistem ima koristi od masaže jer ona podstiče peristaltičku aktivnost (talasasta pomeranja) u debelom crevu, pospešujući eliminaciju fekalnih materija i boreći se protiv konstipacije (zatvora). Masaža jača mišićave zidove creva i abdomena i stimuliše izlučivanje digestivnih sokova iz jetre, pankreasa, želuca i creva. Pored toga što potpomaže varenje i eliminisanje hrane, masaža poboljšava apsorbovanje svarenih namirnica.
Masaža je korisna u pogledu aktivnosti kože i njene ishrane. Stimulišu se znojne i lojne žlezde, čime se poboljšava njihova funkcija i obezbeđuje eliminacija otpadnih produkata. Uklanjanjem mrtvih ćelija kože, pore se podstiču da ostanu otvorene, čime se omogućava poboljšana respiracija kože, kao i njena gipkost i elastičnost. Uveliko se poboljšavaju stanje, i struktura i zategnutost kože. Posle tretmana, ona postaje zdrava i blistava.
Masažom abdomena i leđa, podstiče se aktivnost bubrega, čime se ubrzava eliminacija otpadnih materija i umanjuje zadržavanje tečnosti.
Reproduktivni sistem takođe može da se poboljša. Masaža leđa i abdomena može da pomogne u ublažavanju menstrualnih problema kao što su bolne i/ili neredovne menstruacije, predmenstrualni sindrom (PMS) i simptomi menopauze.

Masaža je odlično preventivno lečenje, suštinski važno za održavanje zdravlja i kondicije. Sprečiti je uvek mnogo bolje nego lečiti. U današnje vreme, ljudi svih starosnih doba se sve više okreću prirodnim terapijama kao načinu da se osećaju dobro i sredstvu koje će im omogućiti zdrav, srećan i harmoničan život, lišen prisustva bolesti.